Growth Hacking, kalıbı arattığınızda bir markanın hızlıca büyümesi için yapılan bir çeşit pazarlama stratejisi, derinlerine indiğinizde belli bir mantığı olan o büyüleyici kavram.

Aslında 2010’dan bu yana hayatımızda olan bu kavram son iki senedir bir trend haline geldi. Bunun sebebini Türkiye’de e-ticaretin hızla gelişmesi ve büyümesi olarak görebiliriz.

Growth büyümek, gelişmek anlamına geliyor, Hacking ise bu kalıpta negatif bir anlamdan çok kısayol olarak karşımıza çıkıyor. Markalar, topluluklar, kuruluşlar vb. bu yöntemi olabilecek en hızlı şekilde 360 derece büyümek için kullanıyorlar. Adeta pazarlamayla mühendisliği birleştiren bu yöntem, start-up işletmelerden büyük şirketlere kadar geniş bir yelpazeye hitap ediyor.

Özellikle dijital pazarlamada önemli bir yere sahip olan bu kavramı gelin birlikte inceleyelim.

Growth Hacking kendi içinde 5 yönteme ayrılıyor.
Edinme Yöntemi (Acquisition)

Bir işi büyütmenin birinci adımı müşteri bulabilmekten geçiyor elbette. Edinme Yöntemi ile en düşük fiyata edinme başı maliyet kanallarını bulmak ve doğru sayılarla dengede tutmak hedefleniyor. Buna örnek olarak SEO’yu verebiliriz.

Etkileşim Yöntemi (İnteraction) 

Web sitesini ziyaret eden kullanıcılarla bir bağ kurmayı amaçlayan bu yöntem en çok e-ticaret sitelerinde ve çeşitli applerde karşımıza çıkıyor. Bazı appler bunu, kullanıcıya çeşitli bildirimler göndererek yapıyor. Bazı web siteleri ise e-bültenlerine üye olmaları karşılığında ücretsiz dergi abonelikleri sağlayarak yapabiliyor.

Bağlılık Yöntemi (Retention)

Bu yöntem web sitesini ziyaret eden kullanıcıların siteyi yeniden ziyaret etmesini sağlamak için kullanılıyor. Kişilere özel indirimler yapmak veya onlara yönelik e-mailler göndermek gibi.

Tavsiye Edilme Yöntemi (Referral)

Growth Hacking için son derece önemli olan bu yöntemde kullanıcıların başka kullanıcılara web sitesinde yer alan içerikleri tavsiye etmesi için araçlar sunuluyor.

Gelir Yöntemi (Revenue)

Gelir elde etmek için kullanılan bu yöntemde amaca uygun bir model oluşturuluyor. Mesela VIP üyelikler ya da ücretli yazı ve içerikler bunların en güzel örneği.

 

 


2 yorum

BeReal Uygulaması Instagram’a Rakip Olabilir mi? - Dijitalli Mijitalli · 4 Ağustos 2022 08:07 tarihinde

[…] Growth Hackıng Internet Pazarlamasının Dopingi mi? […]

EVERGREEN CONTENT NEDİR? - Dijitalli Mijitalli · 13 Eylül 2022 10:28 tarihinde

[…] Growth Hackıng Internet Pazarlamasının Dopingi mi? […]

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir