İnternet nedir?
Ortak ağların birbirleriyle paylaşılması, birbiriyle iletişime(!) geçmesine kısaca internet denir.
Kaba haliyle tanımlasak da internet bir derya denizdir 🙂
Peki internetin kullanım amaçları nelerdir?
Başlıca ve genellikle alışveriş için kullanıyoruz. Özellikle pandemiyle birlikte internetin alışveriş için kullanımı da arttı. İkinci olarak interneti eğitim için kullanıyoruz. Gerek uzaktan eğitim, gerek Youtube gibi platformlardan merak ettiklerimizi araştırmak için veya Udemy gibi uygulamalarla dilediğimiz kursu alabilmek için kullanıyoruz. İçerik üretmek, eğlenmek, müzik dinlemek, film izlemek gibi listeyi uzatabiliriz. Bunların yanı sıra interneti araştırmak için de kullanıyoruz. Eeee nerede o Anabritannicalar? Heh işte onlar artık internette. Kütüphaneye gitmiyoruz da kütüphane bize geliyor gibi bir şey yani. Hatta banka işlemlerimizi bile internetten halledebiliyoruz. İnternet kullanımını abartıp buzdolabımızın içini görebiliyor, evde yokken tek tuşla robot süpürgemizi çalıştırabiliyoruz. Yani interneti aslında kullanmıyor, internette yaşıyoruz.
İnternetle ilişkili olan diğer kavramlara göz atacak olursak eğer, ilk olarak wifidan bahsedebiliriz. Telefon hattımıza bağlı olan internetimiz yetmeyince kafelerde şifresini sorduğumuz cihaz var ya, heh o işte wifi!
Bir diğer kavram G kavramı
G noktası değil, 3G, 4G, 4,5G. Yani buradaki G’nin anlamı generation (jenerasyon). Biz bunların hepsini kullandık kullanıyoruz. Bundan sonra ise 5G hayatımıza girecek. 5G hayatımıza girdiğimizde ise internet kullanımı hızlanacak. Yani jenerasyon ilerledikçe hız da artıyor.
Bulut Teknolojisi de Ne?
Sahip olduğumuz dijital içeriklerin adeta bir kiler dolabında saklanması olarak düşünebiliriz. Akıllı kiler dolabı elbette. Nesnelerle iletişime geçebilen türden :))
5G teknolojisi ile bulut teknolojisinin birleşerek tıp özelinde güzel gelişmeler yaşanacağı da dedikodular arasında.
Arama Motorları
İnternette arama yapmak için kullandığımız sayfalar olarak tanımlayabiliriz. Google olur, Yandex olur, Yaani olur. Bunların hepsi internette arama yapmak için kullandığımız sayfalardır.
Arama motorlarını etkin kullanmanın yollarına örnek verecek olursak,
Diyelim ki kadın sweatshirt arayacağız. Fakat satın almak istediğimiz mağazanın adını hatırlamıyoruz ama x mağazası veya z mağazası olmadığını ve bu mağazanın Kadıköy’de olduğunu biliyoruz.
Arama yaparken ”kadın sweatshirt” yazdıktan sonra istediğimiz sonucun başına + , istemediğimiz sonucun başına ise – koyarak, bulmak istediğimiz mağazayı kolaylıkla bulabiliriz. Bu filtreleme ile arama sonuçlarını daraltmış ve sonuca daha hızlı bir şekilde ulaşmış oluruz.
Nasıl Mail Yazılır?
Hepimiz hayatımızda en az bir kere mail atmışızdır. Peki mail atmanın inceliklerini biliyor muyuz? Kurumsal bir hayatımız yoksa, bir plaza çalışanı değilsek eğer, ”beni de cc’ler misin?” veya ”dosya ektedir” dendiği zaman boş boş ekrana bakmanız olası.
Gelelim maili nasıl yazacağınıza,
To: Kime
From: Kimden
CC: Karbon Kopya
BCC: Gizli Kopya
Subject: Konu
Maili kime göndermek istiyorsanız, bu mail kimi ilgilendiriyor? O kişinin mailini ”To” kısmına yazılır. CC bölümüne ise o konuyu direkt olarak ilgilendirmeyen ama bilgisi olmalı dediğiniz kişiyi de CC’ye eklersiniz. Gönderdiğiniz mailden bilgisi olmalı ama bilgisi olduğunu ilgil kişi bilmemeli diyorsanız, BCC’ye eklersiniz. Subject bölümüne ise mailin konusunu özet halinde eklersiniz. Mesela ödev hakkında soru soracaksanız Ödev Hakkında yazabilirsiniz. Veya bir çalışansanız ve müşteri moderasyonunu siz sağlıyorsanız Müşteri Moderasyonu / İsim-Soyisim şeklinde yazabilirsiniz.
Maile başlarken bir giriş cümlesiyle başlamanız gerekir:
XXX Hanım/Bey, merhaba,
Nasılsınız? Dilerim ki her şey yolundadır.
……..
……
Sevgiler, / İyi günler, / Kolaylıklar dilerim. / Saygılar.
Şeklinde mail yazabilirsiniz.
No responses yet